Пошук

Шановні жителі громади!

Дата: 24.04.2024 11:37
Кількість переглядів: 193

Фото без опису

НАГАДУЄМО ПРО ЗАБОРОНУ продажу та розміщення на кладовищах штучних квітів й інших ритуальних товарів, виготовлених із пластику та неорганічних матеріалів.

Згідно рішення виконавчого комітету від 18.05.2021 №145 ЗАБОРОНЕНО продаж та розміщення на кладовищах штучних квітів й інших ритуальних товарів, виготовлених із пластику та неорганічних матеріалів на території Корсунь - Шевченківської територіальної громади.

На сьогоднішній день, як у нашій громаді, Черкаській області, так і у всій Україні, немає особливого способу утилізації штучних квітів з кладовищ, тому з міських цвинтарів їх вивозять на сміттєзвалища, у селах – здебільшого спалюють. У результаті спалювання штучних квітів в радіусі 24 км простежується діоксинове забруднення. Діоксини просочуються в ґрунт, розповсюджуються у воді, повітрі. Забруднення ґрунту діоксинами призводить до знищення майже всіх живих організмів, що мешкають в ньому, що, у свою чергу, призводить до повної втрати ґрунтом його природних властивостей. Формальдегід потужний канцероген, який сприяє виникненню онкологічних захворювань, подразнює дихальні шляхи, а у великій концентрації є отруйним. Фенол викликає порушення в роботі нервової системи, а оксиди сірки та азоту можуть стати причиною задишки, запалення та набряку легень.

Якщо про цю проблему кожен не почне вирішити із себе та не буде дотримуватись заборони на місцевому рівні на продаж та покладання штучних квітів на кладовищах, то кількість тон шкідливих речовин, які отруюють ґрунт, підземні води та повітря лише збільшуватиметься та отруюватиме громадян й навколишнє середовище.
Альтернативою пластику можуть стати вінки з живих квітів та хвої, багаторічні квітучі насадження, які не потребують особливого догляду, букети з цукерок, паперові квіти, газонна трава, сухоцвіти та свічки.
Найбільш доречною для померлих є молитва, а також живі квіти – символ вічного життя. У давнину українські кладовища завжди потопали в зелені, земля була вкрита килимом із барвінку.
Церква вже багато років закликає нести живі квіти, найкраще висаджувати якісь вазони, щоб вони там постійно цвіли. Не купляти пластик, бо він постоїть кілька місяців, а потім це все спалюють і тим самим забруднюють повітря.

Напередодні поминальних днів наголошуємо на потребі відмовитися від використання штучних квітів. 
Дякуємо всім хто підтримує екологічний підхід у прикрашанні поминальних місць на кладовищах!!!

Рішення про заборону

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора